Egyedi keresés

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Archívum

Visszaszámlálás az iPhone3G startig:

Minden, amit tudni akartál a 3G iPhone-ról (de sosem merted megkérdezni)

2008.06.16. 10:17 | appleiphone | 2 komment

Minden, amit tudni akartál a 3G iPhone-ról (de sosem merted megkérdezni)



A Gizmodo összeszedte a legégetőbb kérdéseket az iPhone-nal kapcsolatban, gondoltam lefordítom, és hozzáteszem azt, amit már lehet tudni a magyar starttal kapcsolatban. Gondolom sejtitek, hogy olyan nagyon nem kellett agyondolgoznom magam a hozzáadott érték tekintetében, hála a csodálatos hazai információáramlásnak. Na nézzük:

Mennyibe kerül majd a 3G iPhone?

A 8 gigabájtos verzió 200 dollárba, a 16-os 300-ba, utóbbiból lesz fehér hátlapos is. Magyar pénzben számolva 32 ezer forintról beszélünk, és mivel Steve Jobs azt ígérte, ez lesz a maximumár világszerte, reménykedhetünk benne, hogy nálunk sem kerül majd többe (Handrás szerint egyébként de, amire a magasabb áfa és az Artisjus miatt van is némi esély). Mindenesetre a britek már 99 fontért, 193 dolcsiért odaadják a mobilt (sőt, bizonyos konstrukcióban ingyen), pedig korábban drágább volt náluk az iPhone, mint az óceán túloldalán, szóval a 200 dolláros plafon komolyan vehető. A havidíjakat persze ne firtassuk.

Mi változott az előző generációhoz képest?


Hát, kívülről nem sok. Az élek finomabbak lettek, a hátlap meg fémes helyet műanyag, amit én személy szerint nem díjazok. Belül már nagyobb a váltás, megjelent a 3G-s csip, meg a GPS, és erősebb lett az akksi is. Átalakították a jack-bemenetet is, végre nemcsak az iPhone saját fülesével lesz használható a mobil. A többi kábé ugyanaz.

Mennyibe kerül majd két év alatt?

A Gizmodo kiszámolta, én meg átvettem, lényegében tíz százalékkal fizetünk többet érte, mint az előző generációért, de persze nagyobb forgalmat is generálunk majd a hálózaton, szóval főleg ezt kell megfizetnünk a szolgáltató felé. Összességében az amerikaiak 310 ezer forintot fizetnek majd ki rá, mi várhatóan többet, bár erről csak pletykák vannak.

 

Mikor tudom megvenni?

Külföldi előfizetéssel már július 11-től, ha Magyarországon akarod, akkor leghamarabb szeptemberben, inkább novemberben. De még az idén, ahogy azt már hónapokkal ezelőtt megírtam, hehe.

Hol tudom majd megvenni?

Az Apple és a szolgáltató boltjaiban. Harmadik legális lehetőség egyelőre nincs. A kamionról leesett rakományokra meg sokat kell várni, mert átalakították az aktiválást, ezzel felborították a megszokott játékszabályokat. De erről majd később.

Milyen gyors a 3G az EDGE-hez képest?

Nagyon. Steve Jobs tesztje talán meg sem mutatta mennyire. A telefon 20 másodperc alatt hozta be a National Geographics honlapját, míg az előd 48 másodperc alatt, ami 2,4-szeres gyorsulást jelent. Valójában viszont a budapesti, és a nagyobb magyar városokban mérhető 3G-sebesség már szinte stabilan 3,6 megabit, néha 7,2, míg az EDGE maximum 0,24 megabitet hoz másodpercenként, ami már 31-szeres gyorsulást jelent. A 3G sokkal jobb, mint az EDGE, ez a lényeg.

Hogyan működik a beépített GPS?

Szarul, a hülye Apple-szabályok miatt. Először is a rendszer, ha csak tudja, a mobilhálózat háromszögelési módszerével határozza meg, hogy hol kóválygunk, csak akkor vált GPS-re, amikor arra szükség van. Ettől persze még lehetne jó, az Apple azonban megtiltotta a fejlesztőknek, hogy olyan szoftvert készítsenek, amivel valósidőben tudjuk nyomon követni a műholdakra támaszkodva, hogy merre járunk. Egyelőre csak a Google Maps mutathatja meg az űrből érkező információk alapján a pozíciónkat, ez a szoftver viszont nem alkalmas arra, hogy autózás közben navigáljon. Éppen ezért távolról is meleg kézfogásomat küldöm annak a programozónak, aki először feltöri a védelmet, és rendes szoftvert varázsol az iPhone-ra. A TomTom már dolgozik valamin, mindent bele fiúk!

A 3G és a GPS lecsökkenti az akkuidőt?

Igen, le, még ha az új telefonba erősebb telepek is kerültek: hagyományos hálózaton 8-ról 10 órára nőtt a beszélgetési idő, 3G-n 5-re zuhan vissza. A GPS-ről még keveset tudunk, de valószínűleg egy Budapest-Bécs útvonalat nem bírna végigdumálni a rendszer.

Mi van az előoldali kamerával, amiről pletykáltak?

Hát, nincs benne. Ez van. Majd a következőben.

Mi van a telefon dobozában?


A telefon. Főleg. Dokkoló például nincs, de a töltő kisebb lett, aminek az egész világ örül.

Belekerült a készülékbe az mms?

Sajnos nem, bár az iPhone esetében szerintem tényleg nem baj, hogy egy soha el nem terjedt, most meg épp elavuló szabványt nem támogat. Akinek meg az kell, külső programokkal majd most is meg tudja oldani a multimédiás üzenetek küldését.

Tudok a laptopommal az iPhone-on keresztül netezni?

Hivatalosan nem. Ehhez az előző generációnál is gányolni kellett, persze minek, az EDGE tényleg nem volt alkalmas a komoly böngészésre. Most már lenne értelme, úgyhogy reméljük, a törés ehhez is mielőbb elkészül. Azért az vicces, hogy hülye tiltásokkal, meg öt perc alatt megírható programok kihagyásával az iPhone sokkal kevesebbre képes, mint amit egyébként a tulajdonságok alapján kinéznénk belőle.

Most is hamar megjelennek majd a törött példányok, hogy 32 ezer forintból megússzam a vásárlást?

Nem. Az Apple ugyanis átalakította a vásárlás menetét. Eddig ugye abban volt a biznisz, hogy ismerős, rokon, ladás csávó megvette valamelyik amerikai Apple-boltban 400 dollárért a telefont, nem aktiválta, feltörte, itthon meg eladta százezerért. Mindenki jól járt, mindenki boldog volt. Most viszont csak az aktiválás után adják át a készüléket, a havi előfizetői díjat tehát elvileg nem lehet megúszni. Magyarán: megveheted 32 ezerért a mobilt, fel is törheted (a fejlesztők azt állítják, hogy a 2.0-ás SDK hekkelésével nagyon jól állnak), és belerakhatsz olyan kártyát, amilyet akarsz, de az eredeti szolgáltatónak akkor is fizetned kell a tízezres havidíjat. Nem tűnik jó üzletnek, főleg, ha nem is használod az „ingyenes” perceket. Ennél még talán az is jobb, ha a hazai T-Mobile-tól veszed meg a mobilt, és nekik perkálsz, mert akkor legalább használod a havidíjért cserébe adott szolgáltatást. Lopott, kamionról leesett mobilok persze biztosan lesznek majd, és talán előbb-utóbb lesz egy kevésbé illegális megoldás is, jelenleg azonban úgy tűnik, egy időre vége a Kánaánnak.

Lesz kártyafüggetlen modell?

Biztosan. Az olasz Vodafone-nál előbb jelent meg ez a készülék, mint a havidíjas modell. Persze meg is kérik az árát, 500 eurót, 125 ezer forintot kell majd kicsengetni érte.

Lesz valamilyen új szolgáltatás a mobilban?


Hát, amennyiben nem a GPS-re, a 3G-re, vagy az új fülhallgató-bemenetre gondolsz, akkor nem, nem lesz. Továbbra sincs kopipészt, videorögzítés, okosabb kamera, mms, meg a többi. De az SDK-nak hála sokat okosodhat a telefon.

A hazai iPhone-nal megjelenik a magyar iTunes is?

Nagyon jó kérdés, fogalmam sincs. Érdemes lesz majd azokat az iTunes-nélküli országokat figyelni, amikben előbb jelenik meg a mobil, mint nálunk. Ha megkapják a szolgáltatást, megkapjuk mi is, ha nem, akkor tovább várhatunk az online zeneboltra, de az új aktivációs eljárás miatt gyanús, hogy az egészhez nem kell az iTunes Store.

Nagyjából ennyi. Akinek van kérdése, nyugodtan ömlessze ide a kommentek közé, elég sok agy gyűlt itt össze ahhoz, hogy ha én nem is, más talán választ tudjon adni.

A bejegyzés trackback címe:

https://iphone2.blog.hu/api/trackback/id/tr72523044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H. Gábor 2008.09.29. 22:10:43

szevasztok! nekem az iphonom hátlapjával kis gázvan,ezért venniszertnék rá fekete újat!!!de sehol nemkapok!
valaki segítsen!!!!köszi
start-ker@freemail.hu
süti beállítások módosítása